Dursun Önal’dan Emniyet Genel Müdürlüğü İle Görüşme Sonucu Karayolları Trafik Yönetmeliği Hakkında Açıklamalar

12.09.2015 21:00

Dursun Önal’dan Emniyet Genel Müdürlüğü İle Görüşme Sonucu Karayolları Trafik Yönetmeliği Hakkında Açıklamalar

                                                                                                                                       12.09.2015

“Madde 75 ‒ Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:

AÇIKLAMALAR

a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

 

b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

 

c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

 

ç) A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

 

d) B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

ATV VE YÜK TAŞIYACAK HALE GETİRİLMİŞ DÖRT TEKERLEKLİ ARAÇLARA (B1) BELGESİ VERİLİR.

e) B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.

 

f) BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.

RÖMORKLAR TSE STANDARTINDA VE RÖMORK YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLMAK ZORUNDADIR. ARAÇ MUAYENESİNDEN GEÇİRİLMELİDİR.

g) C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.

(B) SINIFI BELGE İLE KULLANILAN KAMYONETLERDİR.

ğ) C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

KATAR AĞIRLIĞI 12.00 KG OLACAK. TSE STANDARTI ÖNEMLİ. 3.550 KG LIK KAMYONETE 8.500 KG LIK RÖMORK TAKILAMAZ. KURUMLAR BU BİRLEŞİK ARAÇLARI DÜZENLERKEN ÇEKİCİ DURUMUNDAKİ KAMYONETLE, RÖMORKUN YÜKLÜ AĞIRLIĞININ DENGELİ OLMASINA DİKKAT ETMELİLER.

h) C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.

7.500 KG VE ÜZERİ KAMYONLAR İLE ÇEKİCİ KULLANANLARA VERİLEN BELGEDİR.

ı) CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

TIR

i) D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.

 

j) D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

 

k) D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.

 

l) DE sınıfı sürücü belgesi; D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

 

m) F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.

 

n) G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

 

o) K sınıfı sürücü aday belgesi Yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmak üzere verilir.”

 

 

AB STANDARTINDA (H) SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİNE GEÇİLECEK. ARTIK H SINIFI YAZILMAYIP, HER SERTİFİKA SINIFINA GÖRE ENGEL TARİFİ YAPILACAK. SÜRÜCÜ BELGESİNE BU ENGEL YAZILACAK. BU SINIFIN YÖNETMELİK VE SAĞLIK KOŞULLARI ÇALIŞMASI BİTMEK ÜZEREDİR. 01.01.2016’dan İTİBAREN HER SERTİFİKA SINIFI İÇİN ENGELLİ İNSANLARIN KULLANABİLECEĞİ ARAÇLAR VE ENGEL DURUMU BELİRLENMİŞ OLACAK.

 STAJYERLİK İÇİN UYARI: 01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN, TRAFİK TESCİLE GİDEN STAJYERDİR. BU KİŞİLERİN SERTİFİKA TARİHİ NE OLURSA OLSUN STAJYERDİR. BAZI KURSLAR BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI, BİZE YILBAŞINDAN ÖNCE KAYIT OLURSANIZ STAJYER OLMAZSINIZ DEMEKTEDİRLER. BU ÇOK YANLIŞ. LÜTFEN BU YOLA BAŞVURMAYINIZ. BAZILARI, ARALIK SINAVINI ERKENE ALDIRACAĞIM DEMİŞ. BU İFADE, HER ZAMANKİ GİBİ KOCAMAN BİR ALDATMACA. BÖYLE KONULARA DA İNANMAYINIZ.

Sosyal Medya